Waar of niet waar? De 5 populairste mythes over koffie

Terug naar blog

Als opwekkend middel ‘s morgens vroeg of als digestief na het avondmaal… er zijn talrijke manieren om koffie te drinken! Het is zowat de meest gedronken drank wereldwijd en dit brengt natuurlijk een groot aantal mythen met zich mee. Het draait voornamelijk allemaal rond cafeïne, de alkaloïdestof uit koffie. Ontdek hier de 5 populairste mythes (of waarheden).

1. Tot 6 koppen zonder risico op hart- en vaatziekten

Koffie, en meer bepaald cafeïne zou volgens onderzoek een invloed op het cardiovasculair systeem. Maar vanaf welke dosis? Een recente studie1 uitgevoerd bij meer dan 340.000 personen uit de Verenigde Staten ging het na. Volgens de resultaten kunnen dagelijks 6 koppen koffie worden gedronken zonder het risico op cardiovasculaire ziekten te verhogen. Een matige consumptie (1 tot 2 koppen per dag) zou zelfs een licht beschermend effect met zich meebrengen, aldus het onderzoek.

2. Koffie remt de eetlust niet

Het is een welgekend cliché, dat cafeïne – en dus koffie – helpt bij het afvallen. De alkaloïde wordt dan ook geregeld toegevoegd aan voedingssupplementen die claimen de eetlust te remmen en gewichtsverlies te stimuleren. Uit dit kleinschalig onderzoek2, uitgevoerd bij 50 volwassenen, blijkt het drinken van koffie inderdaad de voedingsinname te beperken bij het ontbijt. Toch werd dit effect gecompenseerd doorheen de dag waardoor het effect uiteindelijk niet significant was. Het gaat hier dus duidelijk niet om een wondermiddel… Het aanpassen van de voedingsgewoonten blijft hoe dan ook de oplossing voor het verminderen van de voedingsinname.

 Lees ook: Wat betekenen voedingsprofessionals voor de maatschappij?

3. Koffie is caloriearm maar suiker en slagroom niet!

Koffie blijkt dan geen eetlustremmer, maar is het een dikmaker? Een kopje koffie bestaat voor 99% uit water en bevat 0 kcal. Het is dan ook niet de koffie op zich maar alle toegevoegde elementen, zoals suiker, slagroom en siroop, die niet verwaarloosbare calorieën toevoegen aan deze gegeerde drank. Een studie3 kon bijvoorbeeld aantonen dat Amerikanen gemiddeld bijna 70 kcal extra innemen per dag via het drinken van koffie (en/of thee).

4. Koffie na een hartinfarct?

Het wordt algemeen aangenomen dat koffie hartritmestoornissen zou bevorderen, toch wordt dit door meerdere onderzoeken tegengesproken. Ook door deze grootschalige prospectieve studie uit Nederland4. Hier wordt aangetoond dat het drinken van koffie (al dan niet cafeïnevrij) na een hartinfarct geen risico’s met zich meebrengt. Het onderzoek had betrekking op bijna 4.400 patiënten en geeft een daling aan van het risico op sterfte door ischemische hartziekten bij de consumptie van koffie.

 Ontdek het artikel: Hoe klopt het hart van de Belgen?

5. Zwangerschap: tot 200 mg cafeïne per dag

De zwangerschap is een uiterst belangrijke periode omdat het de gezondheid van de foetus maar ook dat van het kind op latere leeftijd zal beïnvloeden! Geregeld wordt dan ook gezegd dat het drinken van koffie gevaarlijk is tijdens deze periode. Het bestaande onderzoek is echter tegenstrijdig. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) raadt aan de consumptie van cafeïne te beperken tot 200 mg per dag tijdens de zwangerschap.

Deze studies tonen aan dat een matige consumptie van koffie geen risico’s met zich meebrengt. Het is dus geen verboden drank maar eerder een kwestie van niet te overdrijven met de hoeveelheid! Dit gezegd is het tijd voor een kopje koffie! Niet waar?

Er circuleren nog veel meer voedingsweetjes op het web!
Hoe betrouwbaar is dokter Google eigenlijk?
Leer het artikel Betrouwbare gezondheidsinformatie & online media

 

Zhou A. and Hyppönen E., Am J Clin Nutr, Volume 109, Issue 3, March 2019.
Panek-Shirley L.M. et al., J Acad Nutr Diet., First published July 19, 2018.
An R., Shi Y., Public Health, May 2017; (vol 46), 1-3.
Van Dongen L.H. et al., Am J Clin Nutr., First published August 23, 2017.
Categorieën : HealthNewsNutrition
Gepost door Odile Bernard, 01/10/2019