Hoe klopt het hart van de Belgen?

Terug naar blog

In België vormen voedingsrisico’s samen met een te hoge BMI de grootste risicofactoren voor het verlies van levensjaren in goede gezondheid, dit is grotendeels het gevolg van cardiovasculaire ziekten.

Het is het meest recente rapport van het project Global Burden of Disease die deze gegevens naar voor bracht. Het project omvat de grootste epidemiologische databank wereldwijd over de relatie tussen voeding, sterfte en morbiditeit. Het initiatief van de Institute for Health Metrics and Evaluation loopt al bijna 30 jaar en volgt maar liefst 330 aandoeningen over de hele wereld.

Een fragiel orgaan

In het algemeen blijft tabak in België de grootste risicofactor voor de gezondheid. Grotendeels komt dit door het veroorzaken van kanker, van chronische ademhalingsaandoeningen, maar ook door het ontwikkelen van cardiovasculaire ziekten. Bij arteriële hypertensie en voedingsrisico’s, respectievelijk op de 2de en 3de plaats in het klassement, vormen cardiovasculaire aandoeningen de meest courante ziekte waardoor levensjaren in goede gezondheid verloren worden.

Wanneer echter voedingsgerelateerde risicofactoren en een te hoge BMI (5de plaats) samen bekeken worden, overtreffen ze tabak en bloeddruk in het aantal levensjaren verloren in goede gezondheid, en dit voor meer dan 50% ten gevolge van hart- en vaatziekten. Het is zelfs zo dat het hart harder afziet van de voedingsgerelateerde risicofactoren en een te hoge BMI, dan van een hoge bloeddruk!

Top 3 van de voedingsrisico’s voor het hart

Binnen de voedingsrisico’s werd ook een rangschikking voorzien van de factoren die, in België, het grootste risico vormen voor de gezondheid. De belangrijkste factoren die cardiovasculaire aandoeningen in de hand werken, waardoor de levenskwaliteit daalt, zijn achtereenvolgend:

  1. Een te lage consumptie van volkoren granen
  2. Een te lage consumptie van noten en granen
  3. Een te lage consumptie van fruit

Merk op dat een te hoge consumptie van natrium slechts op de vierde plaats komt, bijna op hetzelfde niveau als een te lage consumptie van groenten. Dit bewijst nog maar eens het belang van voeding voor de gezondheid. En de rol dat het speelt in de huidige maatschappij.

Geef het hart deze week de aandacht dat het verdient! De week van het hart is een initiatief van de Belgische Cardiologische Liga.

Referentie:
Global Burden of Disease, Institute for Health Metrics and Evaluation 2016, www.healthdata.org

Categorieën : HealthNewsNutrition
Gepost door Odile Bernard, 01/10/2018