Zomer: het ideale moment om alles eens op een rijtje te zetten

Terug naar blog

Nadenken over wie je bent en wie je wilt worden. Op zoek gaan naar zingeving in je leven en even stil staan bij jezelf, zodat je jezelf beter leert kennen en beter in de hand hebt. Het is een hele uitdaging voor wie dat alles deze zomer wil verwezenlijken, maar met dit boek is de kans op slagen groot!

‘Ik maak van mijn leven een groot project’

Zo heet het boek van dr. Guillaume Fond, doctor in de psychiatrie en de neurowetenschappen, docent-onderzoeker aan de universiteit van La Timone (Marseille) en redacteur bij Le Magazine de la Santé. De auteur reikt je alle tools aan voor een volledige holistische benadering van jezelf: lichamelijk, emotioneel, mentaal en communicatief.

Zijn doelstelling? Zorgen dat we opgewassen zijn tegen de gebeurtenissen in ons dagelijkse leven die het ons knap lastig maken, en ons manieren aanreiken om ze zo goed mogelijk het hoofd te bieden. Daarnaast helpt hij ons te bepalen of we extra ondersteuning nodig hebben, al dan niet door een therapeut.

De zomer geeft Stof tot nadenken

Het boek laat de lezer kennismaken met verschillende methodes om zichzelf beter te leren kennen. Zowel bekende, minder bekende als nieuwe methodes. In het kader van de integratieve therapie verdienen ze immers allemaal hun plek. Hoe vind je aan de hand van sofrologie, mindfulness, geweldloze communicatie, psycho-nutrition, emotionele shots of nieuwe vormen van psychotherapie een beter evenwicht en de juiste aanzet voor duurzame veranderingen waarmee je dit evenwicht kunt behouden?

De psychiater die het onderwerp voeding niet uit de weg gaat

Dat voeding een cruciale rol speelt in het ontstaan en de behandeling van heel wat pathologieën, daar zijn we het allemaal over eens. Over de impact van voeding op psychiatrische aandoeningen wordt echter zelden gerept. Met zijn integratieve therapie vormt dr. Guillaume Fond dan ook de uitzondering op deze regel. In zijn hoofdstuk over voeding benadrukt de psychiater de link tussen mentale aandoeningen, ontstekingen en de microbiota en wijst hij op het belang van voedingssupplementen bij een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals omega 3 en vitamine D. Kwestie van de gemoederen wat te beroeren in de psychiatrie!

Kortom, een boek om mee te nemen op reis. Niet om er je hoofd over te breken, maar om eindelijk eens tijd te nemen voor jezelf.

Veel leesplezier!

Guillaume-Fond

Referentie:
“Je fais de ma vie un grand projet (je décide d’agir pour changer durablement).” – Dr Guillaume Fond.
Editions Flammarion, ISBN : 978-2-0814-2549-1