Welke foodtrends worden verwacht in 2018?

Terug naar blog

Foodbloggers en trendwatchers voorspellen dat ‘gut-friendly-foods’ en ‘brunching’ de nieuwe culinaire trends zijn voor het jaar 2018! Bovendien zorgt de hippe kleur ‘Ultra-Violet’ voor een instant lentegevoel op het bord.

Ultra-Violet

Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone riep aan het begin van dit jaar ‘Ultra Violet’ (18-3838) uit tot dé modekleur van 2018! Deze paarse tint staat symbool voor hoop en creativiteit, maar het heeft ook een spirituele betekenis. Dit jaar krijgen de foodstagrams op sociale media dus een paars tintje.

Naast de gekende paarse groenten en fruit, zoals aubergines, pruimen en bessen, zijn er ook paarse varianten van andere groenten-en fruitsoorten beschikbaar: paarse wortelen, kolen, paprika’s, bonen, spruiten, artisjokken, aardappelen, maïs, sla, ajuinen en asperges. Deze bevatten ook meer antioxidanten, omdat het paarse pigment voor een hogere dosis anthocyaan zorgt.

De paarse foodtrend wordt verder gezet met de opkomst van de ‘vijg’. Firmenich, een Zwitserse producent van aroma’s en smaakstoffen, bekroonde de vijg namelijk tot ‘De Smaak van 2018’. Vijgen hebben een zachte zoete smaak en zijn rijk aan vezels.

Niet alleen extra kleur, maar ook meer geur en smaak op ons bord in 2018, want eetbare bloemen geven een fris en zoet accent aan gerechten. Bloemenblaadjes worden reeds gebruikt als botanische infusie in cocktails, gin tonics, limonade, koffie en thee, of om originele en kleurrijke ijsblokjes mee te maken. Maar ook snacks: granola bowls, spring rolls, ice pops, chocolade, etc. Viooltjes hebben een zoete smaak en zijn ideaal bij drankjes, salades en desserts.

Gut-friendly-foods

Ook yoghurt is erg populair, omwille van zijn veelzijdigheid in de keuken en het belang van een gezonde spijsvertering. Gefermenteerde voedingsproducten bevatten veel goede bacterieën die de microbiota in de darmen stimuleren. De Ijslandse Skyr wordt de nieuwe Greek Yogurt genoemd en is tevens een goede bron van proteïnen en calcium. Maar ook de cottage cheese maakt zijn comeback!

Fermentatie zorgt ervoor dat voedingsmiddelen langer bewaard kunnen worden. Bovendien kan je gemakkelijk zelf groenten fermenteren in glazen potten.

Breakfast-All-Day

Het ontbijt-concept domineert het menu in 2018 en inspireert onze gerechten voor de hele dag. Bij brunching worden artisinale en gezonde ingrediënten gecombineerd (bijvoorbeeld yoghurt, zaden, granen, zaden, noten, fruit, zalm en avocado). Maar ook zoete en hartige smaken gaan hand in hand.