Maken fruit & groenten ons gelukkiger

Terug naar blog

Fruit en groenten zijn gezond. Maar wist je dat ze ook goed zijn voor je mentale gezondheid? Nieuw onderzoek steunt de hypothese dat fruit en groenten helpen tegen angst, depressie en zelfs de psychologische gevolgen van een echtscheiding of werkloosheid. Kortom, we zouden er gelukkiger van worden.

Fruit en groenten prijken bovenaan de lijst van voedingsaanbevelingen voor een goede gezondheid. Ze helpen in de strijd tegen obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten of kanker. Maar fruit en groenten blijken nog meer verdiensten te hebben. Ze zouden ook goed zijn voor de mentale gezondheid.

Dat blijkt alvast uit verschillende onderzoeken. Ze lijken bovendien het omgekeerde effect te hebben als de bewerkingsgraad en het suikergehalte in voeding. Zo werd de hypothese gesteld dat ontstekingen minder voorkomen bij een hoge consumptie van groenten en vaker bij westerse voedingspatronen.

Meer leesvoer: Meer planten, minder depressie

Gelukkiger, minder depressief en minder angstig

Onderzoekers van de University of Warnick in het Verenigd Koninkrijk bestudeerden de levenswijze van 7.108 mensen uit de cohort HILDA (Household, Income and Labour Dynamics) in Australië. De studie vergeleken gegevens over de diagnose van depressie of angst met talrijke andere gegevens over voeding en levenswijze. De resultaten wijzen op een omgekeerde verhouding tussen de consumptie van fruit en groenten en de ontwikkeling van depressie of angst over een periode van twee jaar.

De onderzoekers verwijzen ook naar de resultaten van een andere studie (Ocean et al. 2019), uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Die studie bracht de consumptie van fruit en groenten in verband met:

  • een betere mentale gezondheid;
  • een hogere levenstevredenheid.

Meer leesvoer: Mannen die vegetarisch eten vaker depressief

Minder psychologische gevolgen van een echtscheiding of werkloosheid

Maar dat is niet alles. In hun analyse vergeleken de onderzoekers de consumptie van fruit en groenten ook met de mentale gezondheid naar aanleiding van een echtscheiding of ontslag. Volgens hun berekeningen leidt een verhoging met vier porties fruit/groente per dag tot:

  • 50 % minder psychologische gevolgen van een echtscheiding;
  • 25 % minder psychologische gevolgen van werkloosheid.

Eerdere studies hadden al een verband aangetoond tussen de consumptie van fruit en groenten en welzijn. Voor Redzo Mujcic, verbonden aan de Warnick Business School en medeonderzoeker, is dit een interessante piste. De overheden en de regelgevende instanties inzake gezondheidszorg zijn namelijk doorgaans meer geïnteresseerd in de determinanten van een slechte mentale gezondheid (zoals klinische depressie en een hoog angstniveau) dan in de subjectieve evaluatie van welzijn.

Meer leesvoer: IJzer en depressie: ook tijdens de zwangerschap

 

Mujcic R. et al., Social Science & Medicin, 2019; 222:346-348.
Ocean N. et al. Social Science & Medicine, 222:335-345.