Hoe verkleinen we onze hoeveelheid afval?

Terug naar blog

Je hebt vast al gemerkt dat supermarkten plastic zakjes afschaffen en dat er steeds luider verzet rijst tegen de oververpakking van voedsel. Het zijn de meest zichtbare tekenen van de ‘zerowastebeweging’, die onze huidige manier van leven ter discussie stelt.

Het grootste deel van het afval dat we dagelijks produceren, wordt verbrand of op stortplaatsen gedumpt. De gevolgen van de afvalverwerking voor het milieu, onze gezondheid en de economie lijken misschien abstract, maar deze vaststelling is dat veel minder: elke seconde belandt 200 kilogram van dat afval in de oceaan!

Op lange termijn is het afval heuse plastic continenten gaan vormen. Er zijn er vijf in totaal, waarvan het grootste zich uitstrekt tussen Californië en Hawaï over een oppervlakte van 1,6 miljoen km2, dat is ruim 50 keer België. In dit tempo zal tegen 2050 het afval dat in onze oceanen drijft zwaarder wegen dan alle vis die erin leeft …

Wil jij niet bij de pakken neerzitten? Dat komt mooi uit, want met eenvoudige dagelijkse maatregelen maak je het verschil!

Afvalvrij winkelen

  • Meenemen: een grote stoffen tas (tote bag) om je boodschappen in op te bergen, maar ook kleinere zakjes of netjes voor fruit, groenten, brood … Laat die gewoon altijd in je handtas, auto of fietstas zitten.
  • Voordat je vertrekt: check wat er nog aan voorraad in je kasten staat. In plaats van na te denken over wat je allemaal nodig hebt voor de volgende maaltijd, kun je beter bedenken wat er goed past bij wat er nog in je koelkast of voorraadkast staat.
  • In de winkel: kies bij voorkeur producten in bulk. Kies recycleerbare verpakkingen, liefst van glas, want dat is oneindig recycleerbaar.

Koken zonder verspilling

Gemakkelijk: vervang aluminiumfolie, vershoudfolie en diepvrieszakjes door bewaardozen of glazen bokalen. Ook wegwerpservies gaat de deur uit.

Nog tips: vervang plastic waterflessen door herbruikbare drinkflessen die je overal mee kunt nemen! Verruil keukenrol voor schoonmaakdoekjes of servetten van stof.

In de keuken geef je etensrestjes een tweede leven door ze te verwerken in een nieuw gerecht. Gebruik alle eetbare delen van groenten en fruit: risotto met het groene deel van prei, een salade met radijsloof, bouillon van groenteschillen, gekonfijte sinaasappelschillen en -velletjes … Aan ideeën geen gebrek!

Wil je helemaal ‘zero waste’ gaan? Lees dan deze twee inspirerende boeken: HET ZERO WASTE PROJECT (Jessie en Nicky Kroon) & LEVEN ZONDER AFVAL (Emily-Jane Lowe Townley).

We geven je alvast ook een superhandige app mee, die je op weg helpt met je nieuwe voornemens: Empty The Fridge.

 

Referentie:
Lebreton, L. et al., Scientific reports, 2018, vol. 8, no 1, p. 4666.

Categorieën : NewsNutrition
Gepost door Alexia Wolf, 01/10/2018