2019: het jaar van de groene voornemens op kantoor?

Terug naar blog

Door de milieuproblematiek zijn we onze levensstijl gaan veranderen. En als we nu ook onze voornemens voor 2019 eens omgooiden?

Gedaan met goede voornemens die je na een paar weken alweer opgeeft. In 2019 is het tijd voor groene voornemens! Ga geïnspireerd van start dankzij deze vijf gemakkelijke gewoonten die we bij Karott’ dagelijks toepassen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

1) Papier hier!

Wist je dat papier tot zeven keer kan worden gerecycleerd? Zorg dat bij elke werkplek een papierbak staat, dat maakt papier scheiden zo veel gemakkelijker.

Tip van Karott’: Recycleer papier waarvan al één zijde is bedrukt door er kleine blocnotes van te maken. Handig voor je to-dolijstje van de dag of om aantekeningen te maken tijdens een vergadering.

2) Weg met wegwerp

Staan er in jouw bedrijf nog steeds plastic bekers bij de waterfontein of koffiemachine? Dan is het tijd om iedereen warm te maken voor jouw groene voorstel: Ecocups. Deze herbruikbare bekers zijn personaliseerbaar, zodat iedereen op een supermilieuvriendelijke manier zijn stempel kan drukken!

Nog meer tips voor minder afval en kosten? Koop grootverpakkingen voor alle dagelijkse producten op kantoor: denk aan koffie, losse thee, suiker …

3) Tijd voor thuiswerk

Door je beroepsverplaatsingen te beperken bespaar je niet alleen tijd, maar verlaag je ook je brandstofverbruik en de bijbehorende uitstoot van broeikasgassen. Wat wil je nog meer?

Momenteel zou 17% van de Belgische werknemers weleens thuiswerken, waarmee ze 7% van alle woon-werkkilometers voorkomen.

Leve de onlinetools, platformen voor informatie-uitwisseling en videoconferenties!

Bron: FOD Mobiliteit en Vervoer

4) Denk energiebesparend

Kleine ingrepen kunnen een hoop veranderen: zet je computer in stand-by wanneer je je bureau verlaat, schakel die geanimeerde schermbeveiliging uit, stel de helderheid van je scherm optimaal in, beperk het aantal tegelijkertijd geopende programma’s en tabbladen enz. Eentje om over na te denken!

5) Beheer je e-mails slim

Wist je dat het verzenden van een e-mail van 1 MB alles samen twintig gram CO2 uitstoot? Met andere woorden: een jaar lang gemiddeld twintig mails per dag verzenden staat gelijk aan de CO2-uitstoot van een auto die duizend kilometer aflegt. Enkele tips voor een optimaal e-mailbeheer:

  • Houd je inbox spamvrij met behulp van toepassingen zoals Cleanfox, Unroll me …
  • Schrijf je uit van nieuwsbrieven die je toch niet interessant vindt.
  • Verwijder regelmatig je gelezen e-mails en maak de prullenmand leeg.
  • Zet alleen wie de mail echt moet lezen in kopie.
  • Stuur lichte bijlagen (gecomprimeerde bestanden, pdf’s met lage definitie …).
  • Vervang bijlagen door een hyperlink of URL.
  • Gebruik vaker de gedeelde mappen van je bedrijf.
  • Verwijder je e-mailhandtekening in interne mail.

Kortom, je kunt een heleboel acties ondernemen om je negatieve impact op het milieu te verkleinen zonder het ingewikkeld te maken. Het is gewoon een kwestie van de juiste gewoonten te vinden voor jou en je team!

ADEME, janvier 2019.
SPF Mobilite et Transports, mars 2018.
www.energuide.be, 14 janvier 2019.
Categorieën : Geen onderdeel van een categorie
Gepost door Alexia Wolf, 28/01/2019