5 tips voor een geslaagd begin van het najaar

Terug naar blog

Na de zomervakantie staan we steeds voor nieuwe uitdagingen. Momenteel zijn dat er zelfs heel wat. Nieuwe bezorgdheden, met name op het gebied van milieu, nemen een steeds grotere plaats in in onze dagelijkse bezigheden. Karott’ heeft 5 tips voor je verzameld voor een geslaagd begin van het najaar.

Zorg opnieuw voor goede voedingsgewoonten

Een evenwichtige voeding voor een volwassene bestaat uit 3 hoofdmaaltijden per dag, op regelmatige tijdstippen. Het ontbijt wordt daarbij vaak verwaarloosd. Deze eerste maaltijd levert echter de nodig energie om efficiënter te zijn tijdens de ochtend, én voorkomt dat je gaat knabbelen. Het ideale ontbijt bestaat uit:

  • een graanproduct (bij voorkeur volkoren),
  • een melkproduct (of een plantaardig alternatief, verrijkt met calcium),
  • een stuk fruit,
  • een drank (bij voorkeur water, thee of koffie zonder suiker).

Het is ook het ideale moment om de barbecue aan de kant te zetten en plaats te maken voor een flinke portie volkoren granen, fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden. Vergeet ook niet om voor lokale en seizoensgebonden producten te kiezen. Deze hebben meer smaak, een betere voedingswaarde en verkleinen de CO2-voetafdruk.

Kies voor milieuvriendelijk en veilig kantoormateriaal

Voor een goede start is een goede uitrusting noodzakelijk. Sommige kantoorbenodigdheden kunnen echter schadelijke stoffen bevatten en zijn ook nog eens slecht voor het milieu.

Wat kan je doen om gezondheid en duurzaamheid te verenigen bij de keuze van je materiaal? Door in de eerste plaats je benodigdheden in bulk aan te kopen, vermijd je heel wat afval. Vervolgens kan je aan de hand van milieulabels zien welke producten de kleinste impact hebben op het milieu. Voorbeelden van milieulabels zijn het EU Ecolabel, Blauwe Engel, NF Environnement enz.

Een persoonlijke assistent in je broekzak

Heb je een duwtje in de rug nodig om weer aan de slag te gaan? Met deze 3 applicaties is je smartphone niet langer een bron van afleiding, maar een heus hulpmiddel:

  • De app Forest zorgt ervoor dat momenten van concentratie nuttig worden: telkens wanneer je je smartphone voor een bepaalde tijd niet gebruikt, wordt er een boom geplant. Je kan deze tijdsduur vooraf instellen.
  • De app To Do is een intelligente tool voor de planning van je dagelijkse activiteiten. Je kan er dagelijks je belangrijke taken eenvoudig mee beheren, klasseren en archiveren.
  • Het bewaren van artikels, filmpjes en stories van eender welke publicatie, pagina of applicatie wordt supermakkelijk dankzij de app Pocket. Je kan deze inhoud dan later offline bekijken.

Afvalvrije lunch

Vergeet de ouderwetse brooddoos en maak plaats voor de hypertrendy Bento-box. Deze lunchbox heeft verschillende compartimenten, is zelfverwarmend en gemaakt van duurzame materialen. Geen gebrek aan mogelijkheden dus! Je kan er eenvoudig je lunch in bewaren zonder dat er plastic verpakkingen aan te pas komen, zoals bij broodjes of individueel verpakte slaatjes wel het geval is.

Je hoeft enkel ‘s avonds een grotere hoeveelheid te koken en een portie opzij te houden. Of beter nog: de restjes uit de koelkast in een salade verwerken om zo minder voedsel te verspillen.

Een goede start van het najaar begint ook met … meer beweging

Net zoals in alle westerse landen zijn de cijfers van het sedentair gedrag in België alarmerend. Maar om goed voor je hart te zorgen hoef je heus geen marathon te lopen. Een paar eenvoudige bewegingen op kantoor kunnen het verschil maken. Enkele voorbeelden:

  • Sta eens rechtop tijdens een vergadering, voor je pc, tijdens het telefoneren of bij brainstormingsessies.
  • Wandel tot aan het bureau van een collega om een praatje te maken of een vraag te stellen, in plaats van een e-mail te sturen of te bellen.
  • Gebruik de trap in plaats van de lift.

ADEME, juin 2019
Forestapp
To Do
Pocket
Ligue Cardiologique Belge
Categorieën : Digital
Gepost door Alexia Wolf, 01/10/2019