Connected objects en gezondheid: een groeiend aanbod

Terug naar blog

Connected objects zitten in de lift. Sommige zijn eerder gadgets, andere hebben een echte functie: preventie, hulp bij behandelingen, opvolging van parameters … Wie had een dergelijke doorbraak op het gebied van gezondheid kunnen voorzien? Juwelen, weegschaal, kledij … De verbeelding lijkt grenzeloos. En morgen?

Een connected object is een toestel uitgerust met sensoren die informatie doorsturen naar een mobiele app of een webdienst. In de gezondheidssector zijn deze toestellen er voornamelijk om de fysieke conditie te helpen evalueren, de persoonlijke prestaties op te volgen (bv. sport, dieet, coaching) of om de gebruiker te begeleiden bij een behandeling of de controle ervan (bv. meten van de bloeddruk, hartslag of suikerspiegel, opvolging van medicatie-inname). Maar binnenkort gaan ze nog een stapje verder …

De laatste nieuwe snufjes

Intelligente juwelen die de hulpdiensten sneller toegang geven tot de medische gegevens van slachtoffers … Deze innoverende designsieraden (siliconearmbanden of hangers in aluminium) werden bedacht en ontwikkeld door een voormalige topwielrenner en zijn sinds enkele maanden verkrijgbaar in Frankrijk (of online). Ze hebben een uniek identificatienummer dat verbonden is aan een persoonlijke gegevensfiche (anoniem). De gegevens worden verzameld op een website die wordt gehost in Frankrijk, op een door het ministerie van Volksgezondheid goedgekeurde server die alle veiligheidsgaranties biedt (encryptie en gegevensopslag).

De gegevens raadplegen kan 24 uur per dag en 7 dagen per week, via een smartphone en een QR-code of via een oproep naar de centrale op het nummer vermeld op het juweel. Zo hebben de hulpdiensten snel toegang tot de cruciale gegevens van een verkeersslachtoffer of iemand die onwel geworden is: identiteit, bloedgroep, medische antecedenten, allergieën, huidige behandelingen, contactgegevens van naasten, enz. Nuttige gegevens die in geval van nood … levens kunnen redden.

En morgen?

Om slachtoffers van een beroerte te helpen hun mobiliteit te herwinnen, heeft een start-up een toestel gecreëerd waarbij de patiënt de elektrische simulatie controleert. Elektroden worden op de arm geplaatst en geven een elektrische schok om de spieren in beweging te brengen. Het volledige pakket bestaat uit elektroden, een toestel waarmee de patiënt het programma controleert en een app voor de tablet.

Door een programma te selecteren op de tablet, weet de gebruiker waar hij de elektroden moet plaatsen en hoe hij de elektrische impulsen moet instellen om de gewenste beweging tot stand te brengen. Op die manier hoeft de patiënt enkel zijn hand te verplaatsen om controle te hebben over de elektrische simulatie die de beweging in gang zet: een glas oprapen, een knop indrukken enz. Dankzij dit revalidatiesysteem kan de patiënt zijn mobiliteit verbeteren. Een studie van het universitair ziekenhuis van Lausanne (CHUV) heeft aangetoond dat de mobiliteit van de patiënten er aanzienlijk op vooruitgegaan was na het gebruik van het toestel. Bij 70% van de patiënten waren de motorische functies opmerkelijk verbeterd.